joi, 13 martie 2014

Road-Trip monahal in 3 acte - Third. Manastirea Bistrita


            Manastirea Bistrita este punctul de plecare spre mai multe obiective turistice, fie ca vorbim de schiturile din imprejurimi (Papusa, 44 de Izvoare, Biserica de la Bolnita), pestera Sf. Grigorie Decapolitul (in care se regasesc 2 bisericute) si Manastirea Arnota, fie ca vorbim de Cheiurile Raului Bistrita sau de cariera de piatra de calcar, sau poate de traseele montane catre Masivul Buila-Vanturarita, trasee pe care gasim Manastirea Patrunsa si Schitul Pahomie. Atestata documentar de la 1494, biserica capata noua arhitectura intre anii 1846-1855, cand este refacuta dupa cutremurul din anul 1838. Arhitectura in stil neogotic este atipica asezamintelor monahale din Oltenia, iar pictura caracterizata realistă-monumentală cu registre largi este efectuata de catre Gheorghe Tattarescu in anul 1850.

            Mai multe informatii despre manastire si imprejurimi, inclusiv despre Pestera Sf. Grigorie Decapolitul pot fi gasite aici:






Aici se regasesc, in biserica manastirii (cu hramul Adormirea Maicii Domnului), moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, moaste aduse la sfarsitul secolului al XV-lea.

Intrucat timpul alocat vizitarii era la limita si incepuse slujba, nu am avut prea mult timp pentru fotografiat, insa o sa revin cu o postare ceva mai detaliata, ulterior, incercand sa surprind imagini si din Pestera Sf. Grigorie Decapolitul.

Ca un aspect subiectiv, consider ca este unul dintre locurile in care rugamintile si ranile sufletesti isi gasesc alinare, unde linistea este la ea acasa, daca stii cand sa il vizitezi.

 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu