luni, 5 martie 2012

SILENT HOUSE OF GOVORA

     Iesirile in aer liber mi-au dat prilejul sa ma plimb printr-una din statiunile cunoscute ale judetului Valcea. Cunoscuta pentru una dintre cele mai vechi tiparnite din tara si pentru prima carte tiparita in limba romana "Pravila de la Govora", statiunea Baile Govora ofera pe langa turismul monahal, si pe cel balneo-climateric, de-a lungul timpului numeroase persoane au venit aici pentru tratament.
     Dupa anul 1989, statiunea a pierdut din stralucirea de altadata, centrul de tratament (Pavilionul Central de Bai Govora) aflat in parcul central al statiunii degradandu-se permanent, la fel ca alte cladiri care fac parte din complexul de centre de tratament. Incercari de reabilitare ale cladirilor din Baile Govora au fost sporadice si fara finalitate, inclusiv cladirea Hotelului Palace, altadata perla statiunii, a avut de suferit. In schimb au aparut tot felul de pensiuni private, care au ca unic scop doar gazduirea turistilor, tratamentul afectiunilor acestora fiind tot in sarcina statului roman, prin oferirea unor pachete turistice fade, ale caror pricipali beneficiari sunt pensionarii.
      Din punctul meu de vedere, consider ca edilii acestei statiuni ar trebui sa acorde mai multa atentie reabilitarii acesteia, simpla reamenajare a parcului si a fatadei Hotelului Palace nu pot readuce farmecul de altadata. Ca lucru stupid mi se pare construirea unui stabiliment langa fostul cinematograf, acoperind vederii arhitectura acestuia, mascand intr-un fel situatia deplorabila la care s-a ajuns.
      Vorbind despre arhitectura cladirilor, se poate remarca intereselor edililor de altadata, anume promovarea statiunii, atragerea turistilor si mandria de a face lucruri durabile si apreciate.
      Pavilionul Central de Bai Govora se prezinta ca o cladire dispusa pe doua etaje, cu o rotonda la intrare ca si centru de acces in aripile cladirii. Se regasesc aici incaperi de tratament, in care existau cazi pentru bai, cabinete de consultatie, in general ceea ce ce se promoveaza de ceva vreme in Romania ca centru SPA. O incercare de reabilitare a fost in anul 2009, desi personal cred ca a fost mai mult o promisiune electorala, fatada cladirii fiind acoperita cu preluate pe care se putea gasi numele unui producator de materiale de constructii.
       Interiorul este asemenea unui scenariu de film distopic. Peretii sunt scorojiti, faianta si tencuiala cazuta, geamuri sparte, tavane sparte de apa infiltrata, tocaria metalica ruginita, lemn putrezit sau smuls de vandali. In ciuda tuturor acestor vicisitudini, tamplaria de la rotonda si de la scarile interioare se prezinta destul de bine, la fel ca si elemente de arhitectura interioare.
      Nu pot decat sa-mi inchipui cum aratau in vremurile bune, cat de impresionat puteai fi intrand intr-un astfel de centru de tratament. Acum nu poti decat sa ai un sentiment de solitudine, de spatiu in afara cotidianului, de amaraciune si melancolie la ceea ce a fost odata, ganditu-te la vremurile traite din plin. Acum, nu pot decat sa am resentimente fata de cei care nu s-au ingrijit de aceste locuri, iar daca elementul distopic iti ofera de obicei starea de frica, aici nu poti sa ai decat o stare de curiozitate.
      Mai jos, va las sa descoperiti o parte din ceea ce  este acum Pavilionul Central de Bai Govora:































    

2 comentarii:

  1. Pana acum singura pagina web pe care am gasit mai multe fotografii elocvente cu Pavilionul Central. Pana cand voi binevoi si eu sa im public fotografiile proprii, ma multumesc sa recomand acesta pagina. Fotografiile graiesc de la sine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde pot gasi releveul pavilionului si sectiunile?

    RăspundețiȘtergere